Uitleg Pictio Computer Science *

Pictio Computer Science bestaat uit modules, lesbrieven en keuzethema's. Voor online toegang moet je een account aanmaken. Daar heb je een voucher voor nodig. Bekijk bovenstaande video. De online-omgeving van Pictio bestaat uit:

 • pictio.nl
  De leerstof van de modules, lesbrieven en keuzethema's staat online, behalve van module 1 en 2. Die staat in het Pictio Computer Science boek. Opdrachten maak je online in 'pictio.remindo‚Äčtoets'. Log ALTIJD in via pictio.nl, want dan heb je automatisch ook toegang tot pictio.remindotoets. Doe je een paar minuten niets, dan wordt je vanzelf uitgelogd. Sluit in dat geval alle tabs en log opnieuw in. 
   
 • pictio.remindotoets
  pictio.remindotoets is de (oefen)toetsomgeving. Link's naar pictio.remindotoets vind je in de leerstof. Deze (oefen)toetsomgeving verschijnt in een aparte browsertab. Wisselen tussen tabs doe je met de muis of met sneltoets Ctrl+Tab. De opdrachten zijn in pictio.remindotoets ondergebracht in 'oefentoetsen'. Elke oefentoets is opgesplitst in 'toetsonderdelen' overeenkomend met de paragrafen of lessen van boek, lesbrief of keuzethema. Na de laatste opdracht van een toetsonderdeel moet je het onderdeel afronden.

  Mocht je in pictio.remindotoets de weg kwijtraken, klik dan op de knop Volledig overzicht, zie afbeelding (1). Daarmee open je MIJN STARTPAGINA (2) met het toetsoverzicht (3). Klik voor een optimale weergave op Alfabetisch (4). Onder Lesbrieven (5) vind je een opsomming van alle Pictio lesbrieven. Een lesbrief bestaat uit 2, 3 of 4 lessen, een eindopdracht en (zodra de docent deze klaar zet) een toets. Start een les of toets door op het pijltje (7) te klikken. 

  Als je uitlogt dan onthoudt pictio.remindotoets waar je gebleven bent. 

Afbeelding: MIJN STARTPAGINA in pictio.remindotoets

 • Volledig overzicht - onder deze knop vind je alle oefentoetsen en eventuele scores.
 • Resultaten - onder deze knop vind je de oefentoetsen, waarvan je alle toetsonderdelen hebt afgerond (score en antwoorden). Hier kun je eventueel een oefentoets opnieuw doen.

   

PICTIO VERKENNEN

Werken met Lesbrieven
Elke Pictio Lesbrief bestaat uit 2, 3 of 4 lessen. Begin met de lesbrief 'INTRO Pictio'. Sommige lesbrieven download je als PDF, andere staan volledig online, weer andere zijn deels PDF en deels online. Elke les sluit af met een lesopdracht, de laatste les met een eindopdracht. Per les kun je maximaal een 10 scoren; het cijfer is voor je docent een indicatie van je vorderingen.

 • Werk samen met 1 of 2 medeleerlingen of werk alleen.
 • Maak de opdrachten, ook wel 'oefentoetsen' geheten, in pictio.remindotoets. 

  Een oefentoets bevat:
  - Toetsonderdelen (paragrafen in het boek)
  - Vragen (opdrachten)
  - Casusblok met o.a. Pictio link's en Pictio videolink's 

 • Start pictio.remindotoets door onder aan de lesbriefpagina op de oranje balk te klikken, zodra daar iets staat over een opdracht. In sommige lesbrieven is dat pas na een paar pagina's.
 • Pictio.remindotoets opent in een apart tabblad van de browser, naast de tab met de 'Pictio lesbrief'.
 • In Windows kun je gemakkelijk tussen deze tabs wisselen met de muis of sneltoets Ctrl+Tab.
 • Lees altijd eerst de leertekst in de tab 'Pictio lesbrief' en voer daarna de bijbehorende opdracht  in de tab pictio.remindotoets uit.
 • In de opdrachten wordt regelmatig verwezen naar bronnen op het internet. Als deze niet meer beschikbaar zijn, zoek dan zelf naar alternatieve bronnen.
 • Videoclips zul je meestal meerdere keren moeten bekijken. Het is prettig als je een koptelefoon bij de hand hebt zodat je anderen niet hindert.
 • Je kunt de twee tabs op elk moment sluiten en later weer doorgaan; pictio.remindotoets onthoudt waar je gebleven bent.
 • Begin met de lesbrief 'INTRO Pictio'.
   

Werken met Module 1 en 2
De leertekst van Module 1 en 2 staat in het boek 'Computer Science'. Bij elk hoofdstuk biedt pictio.remindotoets een 'oefentoets' met vragen..

Lees eerst de paragraaf in het boek en beantwoord daarna de bijbehorende vragen in pictio,remindotoets. In verband met de automatische verwerking zijn veel vragen in pictio.remindotoets anders geformuleerd dan in het boek. Na het beantwoorden van een vraag klik je op de knop 'Opslaan en doorgaan' (rechtsonder). 
Onder de knop 'Toon introductie' vind je o.a. de Pictio link's en Pictio videolink's uit het boek. Heb je alle vragen beantwoord klik dan na de laatste vraag op de rode knop 'Afronden'. Heb je alle toetsonderdelen afgerond, klik dan op 'Mijn Startpagina' op de knop 'Resultaten' om je score te zien en de oefentoets eventueel opnieuw te doen. Een paar tips:

 • In de opdrachten wordt regelmatig verwezen naar bronnen op het internet. Als deze niet meer beschikbaar zijn, zoek dan zelf naar alternatieve bronnen.
 • Kom je tijd te kort sluit dan gewoon je browser; pictio.remindotoets onthoudt waar je gebleven bent, zodat je de volgende keer weer verder kunt werken.
   

Werken met Module 3 t/m 8  en Keuzethema's
Modules 3 t/m 8 en keuzethema's verschijnen binnenkort.
 

Toets en oefentoets stoppen of herkansen

 • Onder in pictio.remindotoets zie je de knop 'Afsluiten' of 'Afronden'. Hier moet je pas op klikken na de laatste opdracht; je krijgt hierover een melding. Klik je per ongeluk eerder op deze knop, dan kun je de les 'herkansen', zie onder.
 • Na afsluiting toont pictio.remindotoets een overzicht van alle vragen en antwoorden. Jouw foute antwoorden zijn geel gearceerd en worden in een apart geel kader toegelicht. Je vindt dit overzicht op MIJN STARTPAGINA onder de knop 'Resultaten'. 
 • Alleen als je achter een oefentoets of toets een oranje pijltje of kringlooppijltje ziet, dan kun je de oefentoets herkansen, zie afbeelding.

Klik op deze knoppen om een toets of oefentoets te herkansen

 

Video's
Veel Pictio videolink's starten een video op YouTube. 

 • Schakel rechtsboven in het YouTube-scherm de optie 'AutoPlay' UIT.
 • Vaak is het noodzakelijk om een video meerdere keren te bekijken. Zorg daarom dat je een koptelefoon bij de hand hebt zodat je anderen niet hindert. Of zet anders het volume van de speakers op laag.
 • Keer na het afspelen van een video terug naar de leertekst door linksboven in de browser op de navigatiepijl te klikken of door de YouTube-tab te sluiten en de pictio.remindotoets-tab te openen.
 • Start je een Pictio videolink vanuit pictio.remindotoets dan bestaat de kans dat je onderstaand dialoogvenster te zien krijgt. Klik in dat geval op 'Deze pagina verlaten' en keer - na het bekijken van de de video - weer terug naar pictio.remindotoets door linksboven in de browser op de navigatiepijl te klikken.